1.LinkedIn Events
Eindelijk, na zo’n 7 jaar wachten is de mogelijkheid terug om op LinkedIn een event aan te maken.Heb je deze optie nog niet opgemerkt? Dat is het geval als je taalinstelling op Nederlands staat. Switch even naar Engels en je ziet aan de linkerkant van de homepage ‘events’ staan. Klik vervolgens op het plusje en je kunt nu een event aanmaken.
Voordat je een event aan gaat maken is het handig om ervoor te zorgen dat je alvast een goede omslagfoto, logo en omschrijving van het event hebt. De omschrijving kan maximaal 5000 tekens bevatten en de eerste 2 à 3 zinnen zijn direct te lezen. Zorg ervoor dat je in deze eerste paar zinnen dus de aandacht pakt van de lezers.
Bij het aanmaken van een evenement op LinkedIn kun je ervoor kiezen om een openbaar of gesloten evenement aan te maken. De private events zijn overigens ook niet vindbaar op LinkedIn. Klaar met het aanmaken van het evenement? Dan kun je ervoor kiezen om mensen uit te nodigen, je event te delen of posten.
Tip: kies gericht connecties uit, nodig niet lukraak alle connecties uit voor een evenement. Bij uitnodigingen ontvangen je connecties hier een melding van bij ‘my network’.
2. LinkedIn Live
Heb jij de livestreams al voorbij zien komen op LinkedIn? Met een live video kun je direct de interactie aangaan met de kijkers. Een leuk voorbeeld van LinkedIn live is de wekelijkse livestream van RTL Z, elke vrijdag om 12.00 uur ‘Kijkers aan Z’. Je kunt de uitzending live bekijken en direct jouw vragen stellen in de comments onder de video.
LinkedIn live is een fantastische tool om de interactie met je doelgroep aan te gaan en ze te betrekken bij de uitzending. Helaas is LinkedIn Live niet voor iedereen beschikbaar, je kunt hier wel een aanvraag voor doen bij LinkedIn.
3. LinkedIn Teammates
Nooit meer content missen van jouw collega's op LinkedIn? Dat kan met de nieuwe functie ‘Teammates’.
Volgens LinkedIn zijn we 60% meer geneigd om de interactie op LinkedIn aan te gaan met collega's dan met overige LinkedIn connecties. Om die reden lanceerde LinkedIn de functie ‘Teammates’ en kun je jouw LinkedIn feed zo instellen dat je nooit meer een update hoeft te missen van je collega's.
Hoe je dat doet? Ga naar ‘mijn netwerk’. Aan de linkerkant zie je een blok ‘Teammates’. Klik op het plusje en voeg de namen van jouw collega's toe.
Persoonlijk zou ik het prettig vinden indien deze functie er niet alleen maar zou zijn voor collega's, maar waarbij je ook andere interessante mensen zou kunnen toevoegen.
4. Filteren binnen companypages
Net zoals bij een persoonlijk profiel kun je nu ook filteren foto’s, video’s of documenten bij een companypage.
Wil je weten of het bedrijf adverteert en met welke advertenties? Klik dan op ‘advertenties’ en je ziet een overzicht van alle advertenties.
5. Taggen in foto’s
Naast het taggen van personen in updates kun je sinds een paar maanden ook personen taggen in foto’s. Uiteraard kan dit alleen als die LinkedIn gebruiker dit zo heeft ingesteld bijprivacysettings. Het voordeel: de getagde personen krijgen een notificatie. Let er goed op waar je de tag plaatst op een foto want je kunt dit later niet meer aanpassen. Tag alleen mensen die daadwerkelijk op foto staan, geen mensen die niets met de post te maken hebben. Deze functie is ook beschikbaar voor de company pages.
6. Je agenda delen & videoberichten sturen
De chat van LinkedIn is enorm uitgebreid. Naast het versturen van foto’s, gifjes, spraakberichten, bijlages en je locatie kun je via de mobiele app nu ook een videobericht sturen én je agenda delen.
Deze functies zijn zowel beschikbaar voor iOs als Android gebruikers.
7. Quiz – Vaardigheden
Bij het onderdeel ‘vaardigheden’ op jouw LinkedIn profiel zie je een optie ‘quiz doen’. Wellicht is deze functie nog in de testfase, want de vaardigheden matchen vaak totaal niet met de profielen of vaardigheden. Je zou hiermee badges kunnen winnen die mogelijk later worden weergegeven op je profiel.
8. Open for business
Ben jij freelancer of MKB ondernemer? Dan kun je binnenkort in een oogopslag laten zien wat je te bieden hebt via de nieuwe functie Open for Business. Volgens Marcel Molenaar –Country Manager LinkedIn- zijn er in Nederland ruim 8 miljoen professionals actief op LinkedIn waaronder veel zzp-ers en kleine ondernemers
Voordat je toegang krijgt tot deze functie: let erop dat je eerst zorgt dat je bij werkervaring ZZP of Freelance invult.
Heb je dit gedaan en ben je –net als ik- ongeduldig, dan kun je de functie hier ook nog even aanvragen.
Je taalinstelling op LinkedIn switchen naar Engels kan je ook nog helpen om sneller toegang te krijgen tot deze functie.
Zie Open for business als een mooie toevoeging om te laten zien welke diensten je aanbiedt en dat nieuwe klanten hiervoor welkom zijn.
Helaas moet je kiezen uit bepaalde diensten en ik kan me voorstellen dat jouw exacte dienst er niet bijstaat. Ik kan bijvoorbeeld geen “LinkedIn Trainer” of “Employer Branding” kiezen maar alleen “Social Media Marketing” en dat is natuurlijk heel breed.
Foto: blog Marcel Molenaar
9. Een document toevoegen aan je statusupdate
Met de functie LinkedIn documenten kun je nu bijvoorbeeld een PDF, Powerpoint of een ander document toevoegen bij je statusupdates. Klik op het pictogram ‘document’ bij je statusupdate en vanuit hier kun je het document eenvoudig uploaden. Voeg een titel toe en deel je document via een statusupdate. De laatste maanden zie ik dat veel bedrijven gebruiken maken van deze optie voor het delen van vacatures. Een mooie ontwikkeling! Let er dan wel op dat wanneer je een PDF deelt met alleen tekst, dat dit slecht leesbaar is voor mobiele gebruikers.
10. Zoekopdrachten
Een kleine –maar o zo fijne- wijziging: de historie van je zoekopdrachten is aangepast en je kunt nu eenvoudig en visueel je laatste zoekopdrachten bekijken per categorie.
Aan de slag!
Met deze innovaties is LinkedIn weer gebruiksvriendelijker geworden en nemen de mogelijkheden voor jou als gebruiker toe om het platform ten volle te benutten.